Protezler | Protez Çeşitleri - Kariyer Ortopedi

Protezler

Protezler

Amputasyon seviyelerinize uygun protez uygulamalarımızda; gerek geleneksel, gerekse son teknoloji protez  parçalarıyla geliÅŸtirilen uygulamalarımız ile sizlere uzman kadromuz hizmet sunmaktadır.

Protez Nedir?

Protez; kazalar, travma, hastalık veya doÄŸuÅŸtan olan bir durum nedeniyle kaybedilen bir vücut parçasının yerini alan ve güdüÄŸe fonksiyon kazandıran cihazlardır. Bir protezin bileÅŸenleri yerini aldığı uzvun durumuna baÄŸlıdır. ÖrneÄŸin protez bir bacağın yerini alıyorsa ona protez bacak denir. 

Güdük

Amputasyon sonrasında uzuvdan kalan kısma güdük denir. 

Soket (Kovan)

Protezi güdüÄŸe baÄŸlayan, yani güdüÄŸün içine girdiÄŸi en temel ve önemli protez malzemesidir. Soket güdüÄŸün ÅŸekline, kiÅŸinin sinir yapısına ve cillt yapısına göre özel olarak tasarlanır ve üretilir.  Protezin rahat ve etkili bir ÅŸekilde çalışması için güdüÄŸün sokete (kovana) doÄŸru oturtulması ÅŸarttır. 
 


Protez Bakımı Nasıl Yapılır?

Protezin soket kısmı ıslak bez ile silinir ve kurulanır. Kesinlikle nemli kalmamalıdır. Protez kalorifer ve soba yanında bırakılmamalıdır. Protezin genel bakımı içinde belli aralıklarla firmamıza gelmeniz gerekmektedir.

Silikon Soketli Protezlerin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Silikon soketli protezlerin dezavantajlarından çok avantajları vardır. Dezavantaj olarak iklim ÅŸartlarına göre terlemeyi örnek verebiliriz. Avantajları  olarak; en büyük avantajın başında konforlu bir iç soket yüzeyi saÄŸlarken aynı zamanda çok iyi süspansiyon saÄŸlar. Burger gibi dolaşım problemi yaÅŸamış hastalarda total temas ve basınç sayesinde dolaşımı düzenler. Diabetik hastalarda kontrolsüz bası ve yara oluÅŸumunu minumuma indirir. Silikon iç soket protez kullanımı haricindeki diÄŸer zamanlarda güdük volümünü kontrol eden en iyi kompresyon yöntemidir. Bandaj kullanmaya ihtiyaç kalmaz.

Geçici Protez Nedir ?

Geçici protez amputasyon yapıldıktan sonra 7 gün sonra ya da dikiÅŸler alındıktan sonra yapılan protezdir. Avantajları ; hastanın yürüyüÅŸü unutmamasını saÄŸlar. GüdüÄŸün ÅŸekil almasını saÄŸlar. Güdükteki yaraların daha çabuk iyileÅŸmesini saÄŸlar. Kalıcı proteze daha çabuk uyum saÄŸlamasını saÄŸlar. Fantom aÄŸrıları için de iyi gelebilir.

Kalıcı Proteze Ne Zaman Geçilir ?

Kalıcı protez amputasyon nedenine göre 2 ay ile 4 ay arasında yapılabilir. Protez uygulaması yapılmadan önce mutlaka 1 aya yakın bandaj uygulaması yapılmalıdır.

Protez Kullanımı Ağrı Yapar mı?

Hastanın güdüÄŸüne uyumlu bir soket uygulaması yapıldığı taktirde protez aÄŸrı ve acı yapmaz.

Silikon Liner Bakımı Nasıl Yapılır?

Protezde kullanılan silikonlar günlük olarak sabun kullanarak (deterjan kullanılmaz) yıkanır ve kurulanır. Yıkama esnasında kullanılan suyun ılık olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı sıcak ve soÄŸuk sudan kaçınılmalıdır.

Protez ile Suya Girilir mi? Banyo Yapılabilir mi?

Suya dayanıklı üretilmiÅŸ olan yüksek teknolojili protezler ile duÅŸ veya banyo gibi günlük iÅŸler ya da yüzme aktiviteleri yapılabilir. Denize, havuza girebilmek için ve banyo yaparken kullanmak için özel banyo protezleri vardır. Bunlar dışındaki protezlerde su ile temas olması protezime zarar vereceÄŸinden duÅŸ veya banyo yapma ya da yüzme gibi aktiviteler yapılması önerilmez.

Protez Ömrü Ne Kadardır?

Protez ömrü protez kullanımı ve ve çevre ÅŸartlarına baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸkenlik göstermektedir. SGK normal protezler için 5 yılda bir, yüksek teknolojili protezler için ise 10 yılda bir yenilenme ödeneÄŸi verir. Protez soket yenilenmesi ilgili Dünya SaÄŸlık Örgütü yılda 1 kez deÄŸiÅŸtirilmesi önermektedir. Protez soket yenilenmesini de SGK karşılamaktadır.

Modüler Protez ile Klasik Protez Arasındaki Fark Nedir?

Klasik protez metal aksamı bulunmayan, güdüÄŸe uygulanan soket üzerine çeÅŸitli ayarlamalar yapıldıktan sonra tekrar laminasyon döküm ile oluÅŸturulan ve üzerinde revizyon ÅŸansı olmayan protezlerdir. Modüler protezler soket adaptörü, tüp adaptör ve ayak bilek adaptöründen oluÅŸan, üzerinde istediÄŸimiz revizyona izin veren protezlerdir.

Protezimle KoÅŸabilir miyim?

Protezlerde birinci amacımız hastayı bağımsız hale getirebilmektir. Kimseye muhtaç olmadan yaÅŸamını sürdürebilmek amacımızdır. Bununla birlikte proteziyle koÅŸabilen hastalarımız vardır. Burada yaÅŸ, kilo ve aktivite önemlidir. Aynı zamanda aktif spor protezleri yapılmaktadır.

Protezimle Merdiven Çıkabilir miyim?

Ä°yi bir protez ve protez eÄŸitimiyle merdiven iniÅŸ ve çıkış yapılabilir. Merdiven iniÅŸ ve çıkışlarda amputasyon seviyeside önemlidir.

Protezimle Araç Kullanabilir miyim?

Amputasyon sorası araç kullanımı ülkeler arası farklılık göstermektedir. Ülkemizdeki kriterlere uygun olacak ÅŸekilde özel tertibat ile kliniÄŸimizde protez uygulaması alanlar arasında araba kullanan, hatta ticari faaliyetlerini devam ettiren hastalarımız bulunmaktadır.


Protez Bacak Fiyatları

Resmi Gazetede yayınlanan SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi (SUT) EK-3C2 listesinde protez bacak fiyatları yer almaktadır. Bu listedeki fiyatlar SGK’nın karşıladığı (ödediÄŸi) tutarlar olup belirlenen fiyatlar üzerinden çalışan sigortalıdan %20, emekliden %10 kesinti yaparak SGK geri ödeme yapmaktadır.
Protez bacak fiyatlarında SGK ödemesi dışında aÅŸağıda belirtilen sebeplerden dolayı farklar çıkmaktadır.

  • Hastanın ampute durumu

  • Protez bacak veya ayağın özellikleri

  • Soket sistemi özellikleri

  • Protez parça markaları.


Protez Uygulamalarımız